Sibirska mačka

Istorijat, karakteristike i standard rase
O nama...

Divlje sibirske šume, najteži klimatski uslovi i nepregledna neistražena sibirska prostranstva stvorila su jedan od simbola Rusije, sibirsku mačku. Mačka, koja je od prirode uzela sve neophodno kako bi preživela u surovim prirodnim uslovima, zauzela je vrlo zapaženo mesto u porodici ruskog poljoprivrednika i trgovca, hiljadama godina unazad. Često je pominjana u ruskim folklornim pričama i bajkama kao zaštitnik dece i čuvar magijskog sveta izvan naših čula. Pretpostavlja se da je nastala ukrštanjem ukrainske divlje mačke i domaćih mačaka u Sibiru, što je dovelo do stvaranja prirodne rase, koja je svoje osobenosti razvila u odnosu na uslove u kojima živi. Zahvaljujući privrženosti, snažnom temperamentu i prirodnim instiktima farmeri su ih čuvali kako bi zaštitili svoje useve od raznih štetočina i glodara. I danas veliki broj ovih mačaka živi u ogromnim sibirskim prostranstvima i čuvaju svoju tradiciju i mit nepokolebljivih stvorenja.

ISTORIJA

Sibirska mačka je bila jedna od tri predstavljene dugodlake mačke na prvim izložbama mačaka održanim u XVIII veku u Engleskoj. Njeno pominjanje je bilo vrlo značajno i u knjigama „Our cats and all about them“ od Harisson Wier-a, izdate 1889. godine i „Domestic and Fancy cats“ od John Jennings-a izdate 1898. godine. 1900. godine ovu rasu pominje i Helen M. Winslow u svojoj knjizi „Concerning cats“. Prva izložba mačaka u Rusiji, 1987. godine u Lenjingradu, označila je i zvanično početak odgoja ove rase i njeno priznanje u Ruskom Felinološkom Savezu.

Širenje ove rase van granica Rusije počinje 1987. godine kada prve sibirske mačke stižu u Berlin. Već nakon samo par godina, 1990. več je registrovano petnaestak primeraka u zapadnoj Evropi. U Francuskoj su prepoznate 1991. a FIFe asocijacija ih je priznala 1997. godine. Završetak Hladnog rata i otvaranje trgovinskih granica između SSSR-a i SAD-a omogućio je da ova rasa bude predstavljena i u Americi, što će biti prekretnica u međunarodnom priznavanju rase i njenoj prepoznatljivosti. 1990. godine u SAD su stigle prve sibirske mačke iz Rusije, i već u julu sledeće godine (13. jul 1991.) u SAD-u su rođeni prvi sibirski mačići. TICA asocijacija ih je priznala 1996. godine, a CFA asocijacija 2006.

KARAKTERISTIKE

Sibirska mačka je srednje-velika rasa, izražene fizičke kondicije i mišićne mase, snage, ravnoteže i budnosti, u kombinaciji sa slatkim izrazom lica. Kod ove rase sve proporcije i osobine su usklađene, bez ekstremnih oblika i karakteristika. Iako mužijaci mogu biti vrlo krupni, ženke su nešto manje građe. Oči su im zaobljene, mogu biti boja od zlatne do zelene, uključujući i sve nijanse između, mogu biti oči različitih boja a mogu biti i plave što je slučaj kod colorpoint varijacije ove rase koja se još naziva i Neva Masquerade. Njihovo gusto troslojno i vodonepropusno krzno odlika je uslova u kojim je ova rasa nastajala. Dlaka je srednje duga i naglašena je oko vrata, delom pokriva i njihove uši i šapice što im posebno pomaže kada hodaju po snegu. Gust rep im omogućava da se na niskim temperaturama ugreju tako što njime prekriju svoje šape i lice. Kod ove rase se često može videti i da neki primerci imaju dlakave izrasline na vrhovima ušiju (Lynx tipping) koje se mogu videti i kod divljih mačaka, što je po standardu dozvoljeno. S obzirom da je sibirska mačka prirodna rasa, njeno krzno može biti u svim bojama i njihovim kombinacijama, sa belinama i bez belina. Mogu biti jednobojne (solid), višebojne i prugaste (tabby). Takođe mogu biti i colorpoint i tada mačke sa tom bojom krzna imaju plave oči. Colorpoint krzno takođe može biti prugasto ili višebojno, sa belinama ili bez. Ova rasa sporo sazreva i nekada je potrebno i tri godine da mačka dobije pravilno krzno. Inače za ovu rasu važi da punu zrelost dostižu tek sa pet godina starosti.

Rast populacije ove rase širom sveta i njena prisutnost na izložbama mačaka jasno je pokazala razlike Sibirske mačke, Maine Coon i Norveške mačke. S obzirom da su ove rase prirodne i imaju slične šumske karakteristike razvijene zbog preživljavanja u prirodi, svakome ko uporedo pogleda ove mačke videće razliku. Naime, Maine Coon mačka je velika mačka sa pravougaonim oblikom lica, dužim telom i nogama i visoko postavljenim ušima. Lice norveške mačke je sa još više uglova, veoma ravnog profila i manjeg tela od maine Coon-a i sibirske mačke. Kada opisujemo sibirsku mačku uglavnom je opisujemo dominantno zaobljenu, zaobljenih ušiju, očiju i lica, njeno telo je skladno zaobljeno i ne dugačko kao kod Maine Coon-a.

HIPOALERGIJSKE OSOBINE

Jedna od karakteristika koja se vezuje za sibirsku rasu to je da je hipoalergijska mačka. Iako ne postoji konkretan naučni dokaz da je to tačno, veruje se da osobe koje su alergične na mačke bolje podnose prisustvo sibirske mačke u svojoj blizini. Naime, alergijsku reakciju kod čoveka izaziva glikoprotein FelD1 koji mačka proizvodi u svojoj pljuvački. Mačka dok se liže nanosi taj glikoprotein na svoje krzno sa kojim vlasnici dolaze u kontakt i reaguju alergijski. Sibirska mačka proizvodi niži nivo tog glikoproteina ali ne postoji tačna mera i količina već to zavisi od mačke do mačke. Takođe i alergijska reakcija čoveka zavisi od osobe do osobe i trenutnog stanja imunog sistema, dakle ne postoji način na koji se to može tačno izmeriti i garantovati. Ipak postoje brojni slučajevi gde i pored mogućnosti da alergijski reaguju vlasnici ipak imaju sibirsku mačku za svog ljubimca. Ako ste osoba koja je alergična na ovaj glikoprotein savetujemo uvek da proverite sve činjenice i ako se odlučite za neku mačku jedino kako možete izmeriti možete li biti u njenom prisustvu je to da provedete neko vreme sa baš tom mačkom.

TEMPERAMENT

Temperament ove rase je nešto po čemu se izdvajaju i prepoznaju. Vrlo su inteligentne i privržene svom vlasniku i vole da su uvek u njegovoj blizini. Uživaju u društvu dece, pasa i drugih životinja. Vrlo su prijateljski nastrojene, a zahvaljujući prirodnoj smirenosti i ravnodušnosti vrlo su i neustrašive. Ta povezanost sa svojim vlasnikom izgleda da doprinosi tome da uvek znaju kada je vlasniku potrebna moralna i psihološka podrška i tada svoju smirenost nastoje da prenesu na njega. Sibirske mačke su vrlo inteligentna i mirna rasa, voli da se oglašava tihim mjaukom dok komunicira sa vlasnikom. Takođe su i mačke koje vrlo zanimaju sve vrste igračaka, a neretko će i bilo koji odgovarajući predmet pretvoriti u svoju igračku kako bi sebi ispunili vreme. Zbog svoje krupne konstitucije umeju se grubo igrati sa vlasnikom ali bez bilo kakve loše namere. Dobre su akrobate i odlični lovci. Vole rešavati određene zadatke igrajući se, otvarati vrata, fioke, posude sa hranom i slično. Sibirska mačka ostaje razigrana tokom čitavog života.

ODRŽAVANJE

Ova rasa ne zahteva preveliku pažnju za održavanje. Uglavnom vole same da se sređuju i nimalo nisu zahtevne po tom pitanju. Uglavnom je potrebno četkanje jednom nedeljno kako se nebi stvarali čvorovi u krznu i kako bi se odstranila stara dlaka. Ipak, dva puta godišnje, kada se menjaju godišnja doba, linjanje je intezivnije i tada je potrebno četkati vašeg ljubimca svaki dan. Period intezivnog linjanja uglavnom traje 10-ak dana. Iako njihovo gusto krzno štiti telo od prljavština potrebno je s vremena na vreme i okupati mačku, što ne bi trebao biti problem s obzirom da ova rasa toleriše vodu,  neretko i uživa brčkajući se u njoj. Oštro troslojno krzno zahteva detaljno pranje kako bi došli do kože, i dobro ispiranje nakon toga.

BOLESTI

Zbog svog prirodnog porekla ova rasa nema karakterističnih genetskih obolenja. U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za sibirsku mačku, preporuka je da se uvek dobro raspitate koji odgajivači su pouzdani i odgovorno garantuju testovima za genetska i infektivna obolenja svojih mačaka.

ZAKLJUČAK

Biti vlasnik sibirske mačke je prava privilegija. Od strane vlasnika ispričane su nebrojene priče o ovoj rasi i životu sa njima. Ona je svom vlasniku najbolji drug, prepoznaće trenutno raspoloženje vlasnika i uvek će znati kako da reaguje. Kada dolazite s posla kući ona će vas sačekati na vratima kako bi vam „objasnila“ kako je ona provela dan. Kada vam bude potreban mir, biće u vašoj blizini mirna, a kada poželite igru sa njom uvek će biti spremne na to. Sibirska mačka zna uzvratiti ljubav i pažnju svom vlasniku i bezrezervno mu je verna i privržena. Svoj divlji i prirodni instinkt prilagodila je životu sa ljudima i u naše domove unela trag iskonske prirode i tradicije, postala je savršen član naših porodica o kojima se kroz generacije piše i govori.

Pin It on Pinterest