Neva Angels

Odgajivačnica sibirskih mačaka - Neva Masquerade
O sibirskim mačkama...

Naša priča počela je 2011. godine…

Kada je u naš dom došla naša prva sibirska mačka Nejra Gruzelik Mellek, ženka sa prelepim plavim očima i predivnim temperamentom. Tada se još nismo razumeli u nazive boja krzna, tek naša Nejra je bila colorpoint varijanta sibirske mačke ili Neva Masquerade. Najkraće kako bi mogli opisati taj odnos bio bi da je to bila ljubav na prvi pogled! Sve je bilo podređeno njoj i ona je svakako umela da na svoj način uzvrati svu tu pažnju.

Prepoznavši tu našu posvećenost i entuzijazam, naš veterinar koji je brinuo o Nejri, nas je počeo upoznavati sa opštom felinologijom, kako izgleda taj svet i događaji koji okupljaju ljubitelje i vlasnike mačaka. Tada smo prvi put čuli za termin “odgajivač mačaka” i tu počinje prava avantura…

Prva naša izložba mačaka koju smo posetili i na kojoj smo učestvovali bila je u martu 2012. godine u Beogradu. Upoznavanje sa sistemom takmičenja, kategorijama i raznim drugim felinološkim uslovima bilo je u drugom planu, dok je u prvi plan izbilo druženje sa različitim osobama koje dele isto interesovanje. Tada sve razlike izblede i tema su samo naše mačke, i to su trenuci kada se uči felinologija. Vrlo brzo nas je taj svet prihvatio, željan da nam ispriča sve što još nismo naučili i pruži nam nezaboravna druženja i događaje.

Logičan sledeći korak bio je da počnemo razmišljati o daljem odgoju. Prvo Nejrino leglo nas je motivisalo da počnemo razmišljati o tome da u našu porodicu dovedemo i našeg prvog mužjaka. 2013. godine deo naše porodice postaje i Magnus Kuz’kin Dom of Neva Angels, predivan mužjak koji ostaje do dana današnjeg simbol naše odgajivačnice. Njegova učešća na izložbama u Srbiji i u inostranstvu učinila su ga četvorostrukim Grand šampionom, najboljom sibirskom mačkom u 2014. godini, njegovi potomci su takođe šamponi širom sveta i na svim kontinentima… može se reći da je on definisao put naše odgajivačnice donoseći nam puno uspeha u svetu i prepoznatljivost kod svih ljubitelja ove rase. 2013. godine zvanično registrujemo odgajivačnicu “NEVA ANGELS” u TICA asocijaciji, registracioni broj 25957, i zauzimamo svoje felinološko mesto.

Nakon Magnusa u našu odgajivačnicu dolazi još jedna predivna ženka Lucia Snow Magic of Neva Angels, takođe iz Rusije, koja po uspesima u stopu prati Magnusa i takođe postaje četvorostruki Grand šampion. Njihova neodoljiva ćerka, Neva Angels Diamond in the Sky ostaje u našoj odgajivačnici i naravno, ni po čemu po uspesima ne zaostaje sa roditeljima i danas je dvostruki Grand šampion. Kako širimo svoje iskustvo i znanje tako i naša porodica postaje brojnija… iz Rusije nam dolazi još jedan mužjak Jelly Bean Taiga Star of Neva Angels a za njim i ženka Bozhena FleurAmour of Neva Angels. Jelly Bean, beli sibirski mačak, je osvajao srca sudija na izložbama i postao regionalni pobednik, četvorostruki Grand šampion i najbolja sibirska mačka u svojoj boji na svetu. Bozhena je nastupila na manjem broju izložbi ali bilo je dovoljno da ponese titulu šampiona.

Naša avantura se nastavlja, svoje znanje koristimo da svojim ljubimcima pružimo najlepši i najudobniji život, oni su naši saputnici i deo porodice. Uspesi naše odgajivačnice samo oslikavaju našu ljubav i posvećenost koju želimo podeliti sa svim ljubiteljima u nadi da na najbolji način promovišemo ovu predivnu rasu i njene karakteristike. Naši ljubimci zaslužuju sve najbolje što im se može pružiti a oni će umeti to vratiti na način koji se ne može rečima opisati.

Ana Vlahović

Ana Vlahović

vlasnik odgajivačnice NEVA ANGELS

Odgajivač sibirskih mačaka – Neva Masquerade, sekretar felinološkog društva FELIS SERBICA iz Beograda i student Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

Pin It on Pinterest